PER QUÈ VEURE EL PESSEBRE?

El Pessebre de Bàscara manté la seva essència d’ésser un pessebre estàtic, no es pot apreciar cap acció. Però, a partir del 1974 i fins els dies d’avui, el pessebre bascarenc incorpora una presentació dinàmica en la qual els actors protagonitzen escenes referents als episodis anteriors al Naixement (anunci dels profetes, anunciació, etc.), i seguidament entrem en un món antic, però tot pausat, en el qual només es veuen actors imitant un gest representatiu de les feines de les persones d’aquella època. Sempre seguint els passatges de les Sagrades Escriptures.

Els organitzadors del Pessebre van decidir incorporar aquest començament dinàmic per realitzar quelcom diferent que cridés l’atenció del públic. Van començar fent presentacions senzilles, però amb el pas del temps van gosar fer espectacles més complexos, com per exemple un que agradà molt al públic: van col·locar l’àngel a dalt del campanar de l’església amb un colom a les mans amagats entre la foscor de la vesprada. En el moment en què es van encendre els llums i va començar a sortir el fum que representava l’entrada de l’àngel, aquest va deixar anar el colom i l’animal volà direcció una casa que està al costat de l’església. A la casa hi havia la Verge Maria mirant per la finestra. El colom, una vegada deixat anar, es va situar a la finestra il·luminada on s’estava la Verge Maria i un cop col·locat damunt del seu cap s’emportà els aplaudiments de tots els espectadors.

Les presentacions més fantàstiques normalment són les que estan representades en espais elevats, ja que d’aquesta manera tothom pot gaudir-ne. Si la presentació triomfa força, tendeix a repetir-se els anys posteriors. Normalment se solen representar durant 2 o 3 anys. Si els organitzadors han decidit fer-ho així és lògic que hi hagi un bon motiu al darrere, i és que aquests tipus d’espectacles porten moltíssima feina, i fer-ne un cada any sobrepassa els seus límits.

S’ha de deixar constància que les presentacions no són el Pessebre de Bàscara sinó que el Pessebre pròpiament és només el que fa referència a la part estàtica. Les presentacions, com bé s’ha esmentat anteriorment, es van fer per millorar el Pessebre i aportar-hi quelcom extraordinari i diferent. Així doncs, la part estàtica, és a dir, el Pessebre de Bàscara, no sempre presenta els mateixos quadres sinó que va variant. Un factor que afavoreix aquesta variació és el fet que el Pessebre estigui habilitat sobre paratges naturals, la majoria d’ells no han estat manipulats per l’home, i això comporta que, durant uns dies de forta pluja, o qualsevol altra circumstància, no s’hi pugui muntar cert quadre perquè aquella zona ha estat destrossada o bé s’hi ha generat un obstacle difícil d’arreglar. Aquest mateix problema també se’l poden trobar a la part urbana del Pessebre. Si un dia es realitzen obres a un carrer, aquell ja no pot ésser habilitat pel Pessebre i s’ha de canviar el recorregut. Per aquests motius el Pessebre de Bàscara està molt condicionat i han d’estar pendents cada dia que el recorregut es pugui fer amb seguretat.

El Pessebre de Bàscara, durant tots aquests anys de representacions, ha creat un bon ambient entre els habitants del poble. Cada any, durant les èpoques nadalenques, el poble s’uneix per entregar-se a aquella activitat que comparteixen i que tant els agrada: el Pessebre. Aquesta unió comporta treballar en equip, conversar, conèixer i entendre les idees de cada persona, creant així una harmonia entre bascarencs. L’antic alcalde, Lluís Lloret, va deixar constància de la seva opinió en el Diari de Girona l’any 1989 i va dir: “des del meu punt de vista el pessebre està molt bé. Crec que tots els pobles un moment o altre haurien de fer un acte que aglutinés tot el poble d’alguna manera i això és el que s’aconsegueix al pessebre de Bàscara, un aspecte totalment positiu que arrossega tot un munt de gent que s’interessa i es prepara per a l’ocasió.”

El Pessebre de Bàscara no només ha estat una font cultural i econòmica, sinó que també ha aportat valors i motivació als veïns del poble de Buitrago de Lozoya. Aquests, després de veure el Pessebre de Bàscara, van decidir representar-ne un. Així doncs, l’origen d’aquest pessebre es troba en el de Bàscara, que els ha servit de base.