EL PRIMER PESSEBRE DE BÀSCARA

La primera representació havia de tenir lloc el dia 24 de desembre de 1973 però no va poder representar-se, ja que la pluja va esdevenir un gran problema. Com a conseqüència d’aquesta, el riu Fluvià va créixer considerablement i va arrasar tot l’espai habilitat pel pessebre, emportant-se riu avall tots els objectes i totes les estructures preparades, com els llums i un pont, i deixant tot el terra ben enfangat. Tot i això, el matí del 25 de desembre, els joves amb ganes de representar un pessebre vivent van prescindir d’anar a missa i van anar a treure fang i a rehabilitar-ho tot com estava al principi. D’aquesta manera es van poder obrir les portes del Pessebre Vivent de Bàscara.

La primera funció del Pessebre Vivent va ser presenciada només per les àvies i les mares dels participants, però el dia de Sant Esteve els homes i la resta de la família es van animar a contemplar l’esforç de la joventut bascarenca.

L’actitud negativa dels adults envers la idea que van tenir els nois de crear un pessebre vivent va canviar quan la Radio Popular de Figueras i el diari Los Sitios de Gerona van difondre l’espectacle del pessebre vivent i el dia 1 de gener es van presentar molts espectadors que no eren de Bàscara, sinó, concretament, de Verges. Durant les tres representacions, els joves van posar un pot pels donatius que els espectadors volguessin fer. Aquest estava sota la vigilància de dos nens de nou anys.

Una vegada van transcórrer els dies de feina, la Nova Joventut va poder gaudir dels primers diners recaptats en les escenificacions i els van destinar per veure la Passió d’Olesa de Montserrat. “Vam anar-hi tots i la sortida va anar tan bé que al cap de tres setmanes la vam tornar a organitzar pels familiars.”

img_9838

(Premi Indiqueta per la celebració dels 25 anys.)