EL RECORREGUT

El Pessebre de Bàscara té una singular bellesa que no tots els pessebres la poden assolir. Aquesta bellesa és la que desprèn el nucli antic del poble, o bé, tots els racons al costat del riu Fluvià. El castell, l’església, les muralles, les fonts, les coves els horts, el riu Fluvià, tots aquests indrets són essencials en el Pessebre de Bàscara i és amb l’arribada d’aquests quan assoleixen la bellesa màxima. Bellesa màxima? A què es refereix amb bellesa màxima, us preguntareu. Imagineu-vos en les estimades èpoques nadalenques, imagineu la nit d’hivern vestint cada angle de Bàscara, imagineu-vos enmig d’una plaça rodejada de persones, amb les quals compartireu una hora de la vostra vida gaudint del Pessebre. Escolteu el soroll dels focs artificials que anuncien l’inici de l’espectacle. Comenceu a caminar, escolteu les vostres passes sobre les pedres del nucli antic, aixequeu el cap i observeu més pedres sobre un fons estrellat, que construeixen la façana de l’Església. Imagineu que baixeu unes escales on s’aprecia tot el paratge que abraça el riu Fluvià. Escolteu el so del riu passant per la resclosa, escolteu la sonoritat que desprèn l’aigua en contactar amb el riu, sentiu com el fred pren contacte amb la vostra dermis, meravelleu-vos de les estalactites formades en petites coves, torneu a sentir l’aigua, l’aigua que surt d’una font natural. Mireu, observeu, contempleu, aprecieu la cova, la cova en la qual Mare de Déu observa el seu preciós infant. Camineu sota les estrelles, embruteu-vos les sabates per la pols, val la pena fer-ho. Aprecieu la feina que fan les mestresses mentre renten la roba, quedeu-vos cinc minuts mirant l’àngel… Rieu, rieu amb els nens petits que no es poden estar quiets mentre s’escalfen al costat de la foguera. Camineu, trepitgeu, sentiu el fred a la vostra pell i gaudiu del Pessebre de Bàscara. Això és la bellesa màxima. I és per aquest motiu que El Pessebre de Bàscara té una singular bellesa que no tots la poden assolir. Així mateix, només aquelles persones que hagin tingut l’oportunitat de presenciar-lo podran apreciar cada sensació amagada darrere d’aquestes paraules.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

 

RECORREGUT DE L’ANY 2015

Per fer-nos una idea de com pot ser el recorregut del Pessebre de Bàscara adjunto la imatge següent en la qual hi ha el recorregut marcat.

mapa1ambelsnumerosileslinies

Es comença en el núm.3, ja que el núm.1 fa referència a la plaça on es venen les entrades i el núm.2 és on hi té lloc la presentació. Així doncs, es comença fent una petita volta per la plaça de l’església, seguidament es passa per darrere l’església (núm.4) fins a arribar a les muralles, després passem a la part natural (núm.5) i baixem cap a la Font del Xalet(núm.6). Es fa un petit gir que ens porta al camí direcció el Naixement (núm.7). Es continua direcció els horts (núm.8), passem davant dels fills dels pastors (núm.9), del rentador (núm.10) i pugem fins a arribar a la plaça on es representa el mercat (núm.12), passant per davant dels caçadors (núm.11). El Pessebre finalitza un cop passat el carrer del Mar (núm.13) fins a arribar a la Plaça Major.